snap-on-teeth

Hastalarımız tarafından sıkça sorulan sorulardan bir tanesi, implantın ömrünün ne kadar olduğudur. İmplant, hasta ağzında ömür boyu kalması hedeflenerek yapılır. Diş implantı uygulamaları artık rutin tedavi yöntemleri arasına girmiştir ve yüksek başarıya sahiptir. İmplantın başarısını etkileyen çok sayıda faktör vardır. İmplantın tasarım özellikleri, üretim kalitesi, implantın uygulandığı bölgedeki kemik kalitesi, implantın pozisyonu/çapı vb,  uzman/ diş hekiminin doğru planlama ve uygulama yapması ile doğrudan ilişkilidir. İmplant yapıldıktan sonra, doğal dişlerimizde olduğu gibi rutin kontroller gereklidir. Ağız bakımı, şeker hastalığı, sigara kullanılıp kullanılmaması implant başarısını doğrudan etkileyen, bilimsel olarak ispatlanmış diğer faktörlerdir. Rutin kontroller düşünüldüğünden çok daha önemlidir. Ağız bakımının takip edilmesi ve zamanında uygun müdahalelerin yapılması gerekir. Ayrıca uyumu bozulmuş olan protezlerin zamanında değiştirilmesi de kritiktir.

Aşağıda yakın zamanda muayenesini yaptığımız iki vaka bu hususlara örnek teşkil etmektedir. Vakalardan birisi (implant yapıldığında 44 yaşında olan) 10 yıl boyunca total protezini (tam dişsiz hastalarda yapılan, damak olarak bilinen hareketli protez) hiç değiştirmemiştir ve normalde bu tür protezlerde beklenmeyen bir komplikasyon gözlenmiştir. Zamanla kemikte meydana gelen normal erime sürecinden dolayı üst çeneye yapılmış olan ve 10 yıldır değiştirilmemiş olan hakeretli protez, implantın üzerine aşırı kuvvet uygulamaya başlamış ve zamanla her iki implantta da kırık meydana gelmiştir. Kemik desteği azaldığı için yumuşak dokuya daha fazla oturan protezin kenarlarında mukoza kalınlaşmaları (epulis fissuratum) oluşmaya başlamıştır. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için, rutin kontroller ve protezlerin uygun zamanda değiştirilmesi kritik öneme sahiptir. Bu vakada implanta gelen aşırı kuvvetler, şeker hastalığı ve ağız bakımının yeterli olmaması (alttaki implant yüzeylerinde taş birikimleri gözlenmekte) sonucu 2 implant kaybedilmiş ve diğer iki implant çevresinde de ciddi kemik erimeleri gözlenmiştir.

Diş İmplant Kontrolü

Aynı cerrah tarafından aynı marka implant kullanılarak yapılan diğer bir vakada ise sistemik bir hastalık bulunmamakta, ağız bakımı yeterli ve uygun zamanda protez yenilemesi yapılmıştır (vaka implant yapıldığında 57 yaşındadır). 10. yıl kontrolünde radyografide de görüleceği gibi implant çevresinde kabul edilebilir bir kemik erimesi dışında bir sorun bulunmamaktadır.

 

Diş İmplant Kontrolü
10 yıllık kontrol röntgeninde gözlenen olağan kemik erimesi

Diş kaybı yaşamak bir kader değildir. Uygun ağız bakımı ile ve rutin diş hekimi kontrolleri ile tüm dişlerimiz ağzımızda ömür boyu kalabilir. Her şeye rağmen implant yapılması gerekmişse, aynı bakım ve kontrol şartları geçerlidir. AKADENTIA ailesi olarak sağlıklı günler dileriz.