Sağlıklı Dişler

Diş eti iltihabına ne iyi gelir? Diş etlerine ne iyi gelir? Diş iltihabına ne iyi gelir? Diş iltihabı nasıl geçer? gibi çok sayıda soru almaktayız.

Öncelikle diş iltihabının neden kaynaklandığını anlamak için aşağıda bu konuda bilgi verilecektir. Ardından iltihabın tedavisinde neler yapıldığı ile ilgili bazı güncel bilgileri sizlerle paylaşacağız.

İltihap nedir?

İltihap, herhangi bir irritana karşı dokularda oluşan reaksiyondur. Vücutta herhangi bir yerde görülen iltihap temelde 3 etkene yani irritana karşı ortaya çıkar. Bunlardan en başta geleni mikroorganizmalardır. Mikroorganizma dediğimizde aklımıza virüsler, bakteriler ve mantarlar gelmelidir. Diğeri fiziksel etkenlerdir. Bunlar da termal (sıcak çay içmek gibi), mekanik (protez vuruğu gibi) veya radyoaktif (radyoterapide olduğu gibi) olabilir.  Son etken grubumuz kimyasaldır. Bunlar da alerjik kimyasallar olabileceği gibi toksik kimyasallar olabilir.  Yani iltihap her zaman enfeksiyona karşı oluşmamış olabilir. Başka etkenler de iltihaba sebep olabilir.

Diş Eti İltihabı Nedir?

Alt ve üst çeneyi saran diş etlerinin iltihabıdır.

Diş Eti İltihabı Kimlerde Görülür?

Dişeti iltihabı da denen gingivitis genellikle yetişkin bireylerde görülür.

Diş Eti İltihabının Görüntüsü Nasıldır ve Özellikleri Nelerdir?

İltihaplı bölge genellikle ağrısızdır. Kırmızı ve yüzeyi parlak görünümdedir. Ufak bir travma ile (diş fırçalama gibi) kanayabilir. Bazen dişetinde mavimsi renk değişikliği ve halitozis olarak isimlendirilen kötü ağız kokusu da gözlenir.

Yakından bakıldığında dişeti ile diş arasında bakteri plağı biriktiği gözlenir. Zamanla yumuşak doku dişten ayrılmaya başlar. Bu durum uzun sürerse dişi ve çevresindeki kemik dokuyu da etkileyen yıkıcı periodontal hastalık başlar.

 

Diş eti iltihabı
Bize göre sol tarafta sağlıklı diş eti, sağ tarafta iltihaplı diş eti görülmektedir.

Diş eti iltihabı, Akut Ülseratif Nekrotizan Gingivitis (ANUG) olarak isimlendirilen şiddetli bir hale dönüşebilir. Bu durumda üzerinde yaraların olduğu, kanamalı, kötü ağız kokusuna neden olan ve hızla gelişen ağrılı bir diş eti iltihabı görünümü vardır. Zamanla ateş ve lenfadenopati de görülür.

Şeker hastalarında ve HIV pozitif bireylerde şiddetli diş eti iltihabı tabloları görülebilir.

Hamilelikte de akut diş eti iltihabı daha sık görülebilir. Diş etleri iltihaplı ve büyümüş şekilde gözlenir. Bunun sebebi olarak hormonal değişiklikler düşünülmektedir.

Diş Eti İltihabı neden oluşur?

Gingivitisin diş eti iltihabı olduğunu söylemiştik. Diş eti iltihabı genellikle bakteri plağında bulunan bakterilere bağlı olarak oluşur.

Diş ve diş eti yüzeylerinde biriken bakteri plağında pek çok bakteri bulunabilir. Periodontal hastalıklarda genellikle anaerob bakteriler etkilidir.

Kronik iltihapta Tannerella forsythia, Porphyromonas gingivalis, and Treponema denticola gibi bakteriler etkilidir.  P. gingivalis bakterisi köşe taşı olarak isimlendirilmektedir iltihap sürecinde önemli rol oynamaktadır. Çünkü bu bakteriler gingipainler olarak bilinin enzimleri salgılarlar ve böylece doku hasarına ve bağışıklık sisteminde bozulmaya neden olur. Bundan dolayı normalde zarar vermeden ortamda bulunan bakterileri de etkilerler.

Kötü bir ağız bakım alışkanlığı ve uyumu bozuk olan protezler diş eti iltihabı oluşumuna katkıda bulunabilirler.

Yoğun sigara ve alkol tüketimi ve dişeti hastalıklarına yatkınlığı artırabilir.

HIV pozitif bireylerde, gram negatif bakteriler, bağırsak bakterileri ve mantarlar baskındır.

Günde iki kez diş fırçalamak ve bir kez diş arası temizliği (diş ipi veya ara yüz fırçası veya ağız duşu ile) yapılması bakteri plağı birikmesini engelleyebilir. Eğer yoğun bir plak birikimi varsa, etkili bir ağız bakımı yapmak zorlaşır. Özellikle dişeti kanaması olduğunda doğal bir tepki olarak o bölgeden uzak durma eğiliminde oluruz. Ancak aksine bu durumda o bölgedeki iltihap şiddetlenir. Bu nedenle kanama başlayan bölgeler acısa da kanasa da daha iyi temizlenmelidir.

Uzun süreli fenitoin (Epanutin, Epdantoin, Epitoin, Fentex, Hidantin, Phenytoin ve Toinex gibi) veya nifedipin (Adalat Crono, Nidicard ve Nidilat gibi) kullanımına bağlı diş eti büyümeleri olabilir. Eğer bu ilaçları kullanıyorsanız diş hekiminizi / uzman hekiminizi bilgilendiriniz.

Diş Eti İltihabı Teşhisi

Mutlaka diş hekimi muayenesi gerekir. Röntgen çekilerek, diş ve çevresindeki kemiğin etkilenme durumu değerlendirilir.

Diş Eti İltihabı Tedavisi

Diş temizliği yapılarak, plak ve diş taşlarının diş hekiminiz tarafından temizlenmesi gerekir. Gerektiğinde iltihap dokularını temizlemek, daha derin temizlik yapmak için küretaj veya flap gibi yöntemler kullanılabilir.

Gerektiğinde ek olarak antibiyotik de kullanılır. Ancak hiçbir zaman ilk ve tek tedavi antibiyotik veya antibakteriyel gargara olmaz. Bunlar iyi bir ağız bakımının, diş temizliğinin, küretaj veya flap tedavilerinin yerine geçmez. Gerektiğinde yardımcı olması için birlikte kullanılır.

Son zamanlarda özellikle Rusya dan gelen hastalarımız tarafından C vitamini ile mezoterapi talep edilmektedir. Bilimsel olarak C vitamini enjeksiyonunun dişeti renklenmelerinde yararlı olduğunu belirten makaleler bulunmaktadır. C vitamini bağışıklık reaksiyonunda olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Ayrıca Tip I kollajen üretimini de artırmakta, yara iyileşmesinde skar oluşumunu azaltmaktadır. Yeni damar oluşumunda da önemlidir. Yapılan bir çalışmada özellikle inatçı diş eti iltihabı vakalarında geleneksel tedavilere ek olarak C vitamini enjeksiyonu yapılması önerilmiştir.

Diş etine C vitamini enjeksiyonu

Diş Eti İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

İltihabın devam etmesi durumunda kemik kaybı ve nihayetinde diş kaybına kadar giden durumlarla karşılaşılabilir.

Diş Eti İltihabının Başka Zararları Var Mıdır?

Evet vardır. Diş eti iltihabı sadece diş etinin kanamasına ve kızarmasına sebep olan basit bir hastalık değildir.

Diş eti iltihabında ortaya çıkan gingipainler kandaki şeker düzeyini yükseltebilir ve diabetes mellitus oluşumuna katkıda bulunabilir.

Diş eti iltihabı genel sağlık durumunu da etkilemektedir. Örneğin Amerika’da sigorta şirketleri tarafından yapılan bir değerlendirmede koroner arter hastalığı olan bireylerde rutin ağız kontrolleri ve diş temizliği yapılan sigortalılarının aylık maliyetlerinde çok ciddi azalma gözlenmiştir. Yine şeker hastalığı olan kişilerde veya hamile kadınlarda da düzenli ağız bakımının sağlık giderlerinde azalma olduğu gözlenmiştir. Sigorta şirketlerinin ağız ve diş sağlığını sigorta kapsamına dahil etmeleri sigortalıların memnuniyetini de artıran önemli bir faktör olmuştur.

Columbia Üniversitesi Diş Hekimliği Koleji tarafından yakın zamanda yapılan 2 yıllık bir araştırma, daha erken periodontal tedavi gören hastaların tıbbi bakım maliyetlerinin aşağıdaki oranlarda azaldığını buldu:

• Kalp hastalığı olan hastalar için yılda %16

• Diyabetli hastalar için yılda %9

• İnme hastaları için yılda %11

Tüm bunlar ağız bakımının önemi gösteren somut verilerdir.

Diş Temizliği Fiyatları Ne Kadardır?

Türk Diş Hekimleri Birliği Ağız Diş Sağlığı Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesine göre diş temizliği (diş taşı temizliği) fiyatı 1120 TL’dir. Derin temizlik (küretaj) diş başına 300 TL’dir. Daha büyük sorunlarda yapılan flap işlemi ise diş başına 1210 TL’dir. Kliniklerin fiyatlarını internet ortamında açıklaması mevzuata aykırı görüldüğünden yazılamamaktadır. Tedavi planı, alternatif tedaviler ve ödeme koşulları muayene sonrası net olarak verilebilmektedir.

Kliniğimizde sunulan hizmetler ve muayene ücreti bilgisi için 0 312 433 33 21’i arayabilir, 0535 047 23 44 nolu WhatsApp/BİP hattımızdan bize ulaşabilir veya bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. AKADENTIA ailesi olarak sağlıklı günler dileriz.

Kaynaklar

  • Duffy J., et al.: Necrotising ulcerative gingivitis: a literature review. Oral Health Prev Dent 2017; 15: pp. 321-327.
  • Hodgdon A.: Dental and related infections. Emerg Med Clin North Am 2013; 31 (2): pp. 465-480.
  • Khan S.A., et al.: Periodontal diseases: bug induced, host promoted. PLoS Pathog 2015; 11: pp. e1004952.
  • Kumar S.: Evidence-based update on diagnosis and management of gingivitis and periodontitis. Dent Clin North Am 2019; 63: pp. 69-81.
  • Slots J.: Human viruses in periodontitis. Periodontol 2000 2010; 53 (1): pp. 89-110.
  • Seyama, M., Yoshida, K., Yoshida, K., Fujiwara, N., Ono, K., Eguchi, T., Kawai, H., Guo, J., Weng, Y., Haoze, Y., Uchibe, K., Ikegame, M., Sasaki, A., Nagatsuka, H., Okamoto, K., Okamura, H., & Ozaki, K. (2020). Outer membrane vesicles of Porphyromonas gingivalis attenuate insulin sensitivity by delivering gingipains to the liver. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Molecular Basis of Disease, 1866(6), 165731. https://doi.org/10.1016/j.bbadis.2020.165731
  • Brahmavar, B., Khan, S. F., & Khan, A. M.(2021). Mesotherapy using Vitamin C as an anti-inflammatory agent in persistent gingival inflammation: A case series. Journal of Indian Society of Periodontology, 25(3), 203-206.https://doi.org/10.4103/jisp.jisp_443_20
  • Joseph V. Errante D.D.S., Dental Benefits—A New Value Proposition, Dental Abstracts, 2011-03-01, Volume 56, Issue 2, Pages 60-61, Copyright © 2011 Mosby, Inc.

 

İlgili Diğer Yazılar

Ağız Sağlığının Temelleri

Ağız Sağılığının Püf Noktaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir