Uzman diş hekiminiz tarafından yapılan işlemlerde en iyi sonuca ulaşmak için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Hekiminiz tarafından dikkat etmeniz gereken hususlar belirtilmektedir. Ancak aşağıdaki genel bilgilendirmeleri de okumanızı öneririz.

Herhangi bir sorunuz olduğunda veya randevu ihtiyacınız olduğunda 0312 433 33 21 veya 0535 047 23 44 WhatsApp/BİP hattımızı arayabilir veya buraya tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.

Dolgu, Kron ve Köprü Uygulamaları Sonrası

Bir restorasyon yapıldığında ısırma şekliniz biraz değişebilir. Dişinizin yeni pozisyonu ve şekline alışmanız için bir miktar zamana ihtiyacınız olacaktır. Bir kaç gün sonra hala sorun yaşıyorsanız lütfen kontrol için randevu alınız.

Yapılmış olan restorasyon bir kaç gün boyunca diş veya diş eti hassasiyetine sebep olabilir. Günde 3 kez bir su bardağı ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek gargara yapmak rahatlatıcı olabilir. ihtiyaç halinde Parasetamol veya ibuprofen içeren ağrı kesiciler de kullanabilirsiniz.

Diğer sık görülen durumlar:

  • Konuşma güçlüğü: Başlangıçta konuşma şekliniz değişebilir. Bir kaç gün içerisinde yeni protezinize alışıp, normal konuşmanıza kavuşursunuz.
  • Tükürük miktarında artış: Bu normaldir. Bir kaç gün içerisinde normale dönecektir.

Düzenli diş fırçalama ve diş ipi (diş ipi yerine ara yüz fırçası veya ağız duşu da kullanılabilir) kullanımı, doğal dişlerinizi, diş etlerinizi ve restorasyonlarınızı sağlıklı tutmak için çok önemlidir. Doğal diş veya protezlerinizi kırabilecek sert gıdalar tüketmekten kaçınınız. Kahve ve çay gibi renkli gıdaların çok yoğun tüketilmesinin diş renginizi daha fazla koyulaştıracağını unutmayınız.

Kron ve köprü restorasyonları genellikle birden fazla seansta yapılan işlemlerdir. İlk seansta bölgesel olarak uyuşturularak diş kesimleriniz yapılır ve daimi protez yapılana kadar geçici diş kullanırsınız. Bu süreçte ağzınızda hissettiğiniz uyuşukluk geçene kadar bir şey yememeniz ve özellikle sıcak içecekler tüketmemeniz gerekir. Aksi halde dil ve dudağınızı ısırabilir, veya yanık oluşmasına neden olabilirsiniz. Geçici kaplamalar kolay çıkması için kuvvetli yapıştırılmaz, bu nedenle düşebilir. Eğer geçici kaplamanız düşerse yeniden yapıştırmamız için lütfen bizimle iletişime geçiniz. Bu dönemde yapışkan ve sert gıdalar tüketmeyiniz.

Dolgu yapılan dişte hassasiyet oluşabilir. Bu hassasiyet genellikle bir kaç gün içinde geçmekle birlikte bazen bir kaç hafta sürebilir.

Bazen iğne yapılan alanda aft oluşabilir. Böyle bir durumda tuzlu su gargarası, ağrı kesiciler veya uzman diş hekiminizin önereceği yöntem veya ilaçların kullanılmasına ihtiyaç olabilir.

Uyuşukluk geçtikten sonra dolgulu dişinizi yemek yerken kullanabilirsiniz. Uyuşukluk geçtikten sonra, dişlerinizi kapattığınızda yükseklik vb bir his oluşuyorsa lütfen polikliniğimizle irtibata geçiniz.

Kanal Tedavisi Sonrası

Dişinize kuvvet geldiğinde orta düzeyde ağrı ve hassasiyet hissetmeniz normaldir. Bu şikayetlerinizin bir kaç gün içerisinde azalarak kaybolması beklenir.

Yazılmış olan ilaçları önerildiği şekilde kullanınız.

Genellikle dişinize geçici dolgu yerleştirilir. Uyuşukluk geçene kadar bir şey yemeyiniz, kalıcı restorasyon yapılana kadar dişinizi zorlamayınız. Çiğneme sırasında diğer tarafı kullanınız.

Diş fırçalamaya ve diş arası temizliğinize devam ediniz.

Önerilen kontrol seanslarına uyunuz. Daimi restorasyon yapılmasının gecikmesi dişinizin zarar görmesine sebep olabilir.

Şiddetli ağrı veya büyüyen bir şişliğiniz varsa mutlaka polikliniğimizle iletişim kurunuz.

Cerrahi İşlemlerden Sonra (diş çekimi, gömülü diş / implant ameliyatı gibi)

  1. Yara bakımı
    • Konmuş olan gazlı bezi 30 dakika boyunca ısırınız.
    • Operasyon sonrası ilk 48 saat sıcak besinler, sigara, alkol kullanmayınız. Yemek yerken operasyon yapılan bölgeyi kullanmayınız. Aksi takdirde yara iyileşmesi gecikebilir ve komplikasyon riski artabilir.
    • Özellikle implant veya greft cerrahisi yapıldıysa, sigarayı işlemden 2 hafta önce bırakmanızı ve iyileşme süreci tamamlanana kadar kullanmamanızı öneriyoruz.
    • Operasyon bölgesini görebilmek için dudak ve yanağınızı germeye çalışmayınız.
    • Ameliyat bölgesine dilinizle baskı uygulamayanız.
  2. Kanama
    • Cerrahi işlem yapılan bölgede ilk 48 saat boyunca sızıntı şeklinde kanama olması ve kan tadı gelmesi normaldir. Sabah yastığınızda kan lekesi görebilirsiniz.
    • Kanamaya neden olmamak için emme hareketi yapmayınız ve tükürmeyiniz.
    • Eğer kanama tekrar başladıysa, nemli bir gazlı bezi çekim yarası üzerine basınç yapacak şekilde koyarak ısırınız. Bu işleme 30 dakika devam ediniz.
    • Başınızı yüksekte tutunuz. Özellikle ilk 2 gün yatarken birkaç yastık kullanabilirsiniz.
  3. Rahatsızlık, ağrı
    • Cerrahi sonrası 1-2 gün hafif ağrı olabilir. Doktorunuzun yazdığı ilaçlarla bu durum kontrol edilebilir, fakat tamamen ortadan kaldırılamayabilir.
    • Doktorunuz tarafından size reçete edilen ilaçlar varsa sağlığınız için aksatmadan kullanmalısınız. Herhangi bir yan etki görürseniz ilaç kullanımını bırakıp derhal doktorunuzu aramalısınız. Kanamayı artıracağı için aspirin türevi ilaçlar kullanmayınız.
    • Ağrı kesiciler bulantıya neden oluyorsa, bir bardak su ve bir miktar yiyecek ile alınız.
  4. Beslenme
    • 2-3 saat (anestezi etkisi geçmeden) çiğneme hareketi yapmayınız. Aksi takdirde yanağınızın veya dudağınızın iç kısmını ısırıp yeni yaralanmalara ve buna bağlı ağrıya sebep olabilirsiniz. Mümkünse yumuşak besinleri tercih etmelisiniz.
    • Çok miktarda sıvı almanız önemlidir. Pipet kullanmayınız, emme hareketinden dolayı kanamaya sebep olabilir.
    • Cerrahi sonrası mümkün olduğu kadar kısa sürede normal yemek düzeninize dönünüz. İlk gün yumuşak ve soğuk gıdalar önerilmektedir.
  5. Ağız bakımı
    • İlk 12 saat süresince ağzınızı çalkalamayınız ve dişlerinizi fırçalamayınız.
    • Daha sonra, doktorunuz tarafından bir gargara verildiyse, tarif edildiği şekilde kullanınız. Eğer özel bir gargara verilmediyse, 4 saatte bir tuzlu su (bir su bardağı ılık suya, bir çay kaşığı tuz ile yarım çay kaşığı karbonat) ile ağzınızı çalkalayınız.
    • Yara bölgesi hariç, dişlerinizi fırçalamaya başlayınız.
    • Bu sırada dokulara fazla basınç yapmadan pamuklu çubuk kullanarak operasyon bölgesini de temizleyebilirsiniz.
    • 3. gün yumuşak bir fırça ile yara bölgesini de fırçalamaya başlayabilirsiniz. Ameliyat sonrası kullanım için üretilmiş olan çok yumuşak fırçalar kullanmanız yarayı tahriş etmemek için yararlı olabilir. Mevcut değilse, yumuşak bir fırçayı 2-3 dakika ılık suda bekletip iyice yumuşamasını sağlandıktan sonra kullanabilirsiniz.
  6. Şişme
    • Cerrahi sonrası şişme görülmesi normaldir. Şişme, cerrahi sonrası yaklaşık 48 saatte en büyük boyutuna ulaşır ve genellikle 4 ile 6 gün içinde geçer.
    • İlk 24 saat boyunca, cerrahi uygulanan bölgeye dışarıdan buz torbası (15 dakika uygulanıp, 15-30 dakika uygulamaya ara verilir) ile soğuk uygulaması, şişliği azaltmaya yardım eder ve cerrahi sonrası dönemin daha rahat geçirilmesine yardımcı olabilir. Aralık vermeden soğuk uygulaması dokuya zarar verir.
    • İlk 48 saatten sonra cerrahi uygulanan bölgeye dışarıdan sıcak uygulaması yapılması (günde 3-4 kez 15-20 dakika), meydana gelmiş olan şişliğin daha çabuk inmesini sağlayacaktır.
  7. Dinlenme
    • Cerrahi sonrası 12 saat boyunca aşırı konuşmaktan ve spor gibi efor gerektiren aktivitelerden kaçınınız.
  8. Morarma
    1. Cerrahi uygulanan bölgede hafif bir morarma görülebilir. Bu normal bir durumdur ve telaşlanmaya gerek yoktur. Bu morarma 7 ile 14 gün içinde geçecektir.
  9. Sertlik
    • Cerrahi sonrası, çene kaslarında sertlik ve ağzın açıklığında kısıtlama görülebilir. Bu normaldir ve 5 ile 10 gün içinde düzelecektir.
  10. Dikişler
    • Cerrahi uygulanan bölgede kendiliğinden erimeyen dikiş mevcutsa, yaklaşık bir hafta sonra doktorunuz tarafından alınmaları gerekir. Greft cerrahisi sonrası bazı süturların daha uzun süre yerinde bırakılması gerekmektedir. Alınma zamanını uzman diş hekiminiz size söyleyecektir.

Küretaj ve Flep Sonrası

İşlem sonrası sıcak, soğuk hassasiyeti oluşabilir ve dişetlerinizde ağrı olabilir. Sızıntı şeklinde kanama normaldir. Eğer kanama durmuyorsa veya fazla ise gaz tampon ilgili bölgeye basınç yapacak şekilde en az 20 dakika tutulur. Hala devam eden kanama varsa lütfen polikliniğimizle iletişime geçiniz.

İlk gün yumuşak ve soğuk gıdalar tüketmeniz önerilir. Sıcak, baharatlı ve sert tahriş edici gıdalardan uzak durunuz. Fırçalama ve diş ipi kullanımına ara vermeyiniz. Yara bölgelerini nazikçe temizlemeye devam ediniz.

Ağrı ve rahatsızlık hissini azaltmak için parasetamol veya ibuprofen içeren ilaçlar kullanabilirsiniz. Günde 3 kez ılık tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz. Susuz kalmamaya dikkat ediniz.

 

Yaptığımız tedavilerin uzun dönemli başarısı, ağız ve diş sağlığınızın sürdürülebilmesi ve garanti şartlarımızın geçerli olabilmesi için lütfen 6-12 ay aralıkla diş kontrollerinizi yaptırmayı unutmayınız.

İşlem yapılırken olduğu gibi, işlem sonrasında da yanınızdayız. Herhangi bir sorununuz veya sorunuz olduğunda çekinmeden bizlere 0312 433 33 21, 0535 047 23 44 WhatsApp/BİP hattımızdan veya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir