Diş ve İmplant

Diş implantı nedir?

Diş Kron ve İmplant

Diş implantı, sabit veya hareketli diş protezlerine tutuculuk sağlamak amacıyla kemik içine yerleştirilen ve titanyumdan üretilmiş olan, silindir şekilli bir üründür. Yapay diş kökü olarak da düşünülebilir.

İmplantın uygulanma amacı nedir?

Diş implantı uygulanmasının amacı; eksik diş veya dişlerin yerine yapılan protezlere; hasta konforunu, fonksiyonunu ve estetiğini geliştirerek destek olmak ve ağız içi-dışı dokuların daha uzun süre fonksiyon görmesine yardımcı olmaktır.

İmplantın ömrü ne kadardır?

Diş implantı uygulamaları, uzun yıllardır kullanılmaktadır ve yüksek başarı oranları ile rutin tedavi yöntemleri arasına girmiştir. Uygun bakım sağlandığında, ömür boyu ağızda kalması beklenmektedir.

İmplant yapılırken kullanılan uyuşturma yöntemi nedir?

Diş implantı uygulaması rutinde diş çekimlerinde olduğu gibi bölgesel uyuşturma (lokal anestezi) ile yapılır. Çok sayıda implant yerleştirilecekse seanslar şeklinde lokal anestezi yapılabileceği gibi, genel anestezi altında tüm implantların aynı seansta yerleştirilmesi de mümkün olabilir.

İşlem diş çekiminden daha az travmatik olmasına rağmen, korkan hastalarda bölgesel uyuşturmaya ek olarak sedasyon uygulaması da önerilmektedir. Uygun bir sedasyon uygulaması ile hastalar genellikle işlem sırasında olanları hatırlamamaktadır (amnezi).

Handi durumlarda diş implantı önerilmektedir?

Tek diş eksikliği, çok sayıda diş eksikliği veya tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda diş implantları kullanılabilmektedir. Tek diş eksikliklerinde komşu dişlerin kesilerek kaplanma gerekliliğini ortadan kaldırdığı ve komşu dişlere bağlantı yapılmadığı için normal ara yüz temizliği kolayca yapılabilmektedir. Bu nedenlerle her geçen gün daha çok tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. En arka dişlerin kaybedilmesi durumunda, klasik yöntemlerle sabit protez yapımı imkansız hale gelmektedir. Bu durumda da sabit protez yapılabilmesi için implant tek çare olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm dişlerin kaybedilmiş olduğu hastalarda hareketli protezin tutuculuğunu artırmak için veya tamamen sabit protez yapabilmek için de diş implantlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Bifosfonat kullanıyorum, implant için zararı var mıdır?

Bifosfonat tedavisi gören hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Osteoporoz hastalarında ve bazı kanser hastalarında kullanılan bu ilaçlar, çenelerde kemik yıkımlarına sebep olabilmektedir. Bifosfonat kullanan hastalarda çenelere cerrahi işlem yapılması bu riski artırmaktadır. Bu durumdaki hastaların kullandığı ilaç, uygulama yolu ve riski değerlendirilerek cerrahi işleme karar verilmesi uygun olacaktır.

Sigara içmek implant başarısını etkilenir mi? 

İmplant başarısını azalttığı gösterilmiş durumlardan birisi sigara içmektir. Sigara içen hastalarda implant başarısı azalmakta ve ömrü kısalmaktadır.

Diş implantı metal olduğu için çürümediğinden ağız bakımına gerek olmadığı doğru mu?            

İmplantlar titanyum veya titanyum zirkonyum gibi alaşımlardan yapılır. Bu metaller dişler gibi çürümez. Ancak, periimplantitis olarak isimlendirilen implant çevresi dişeti iltihabı görülebilir. Dişeti sağlığının bozuk olması implant başarısını olumsuz yönde etkiler. İmplant yerleştirilmeden önce dişeti sağlığı iyi değilse, implant cerrahisi öncesi tedavi edilmesi gereklidir. Ağız temizliğinin iyi yapılması (düzenli diş ipi ve diş fırçası kullanarak), implant(lar)ın uzun dönemli başarı için çok önemlidir.

Diş İmplantı Nasıl Yapılır?

Diş implantının nasıl yapıldığını merak eden hastalarımız aşağıdaki animasyonu seyredebilir. İmplant yapımı AKADENTIA’ya özgü bölgesel uyuşturma (lokal anestezi) yöntemi ile yapılmaktadır. Diş çekiminden daha az travmatik olan bir işlemdir ve işlem sırasında yeterli anestezi sağlandığı için ağrı hissi olmaz.

Animasyonda üst birinci büyük azı dişi çekimi yapılmış ve kemik iyileşmesi tamamlanmış durumdaki bir çeneye implant yerleştirilmesi gösterilmektedir.

Diş implantının uygulama aşamaları nelerdir?

İmplant iki aşamalı veya tek aşamalı cerrahi ile yerleştirilebilir. İki aşamalı cerrahi ile uygulanan implantlar protez yapılıncaya kadar dişetinin altında kalır ve dışarıdan gözükmez. İkinci bir cerrahi işlemle üzerinin açılması gerekir. Tek aşamalı cerrahide ise implantlar yerleştirildiği anda iyileşme başlıkları takılır ve ikinci bir cerrahi işleme gerek kalmaz.

İmplant yerleştirildikten sonra hemen protez yapılabilir mi?

Diş implantları kemik içine yerleştirildikten sonra osteoentegrasyon denen sürecin tamamlanması beklenir. Bu süreçte implantın kemik içinde olan pürüzlü yüzeyi tamamen kemik tarafından sarılır ve tam bir birleşme ortaya çıkar.

Bu süre; implantın uygulandığı çene, kemik kalitesi, implantın yüzey özelliği, greft kullanılması gibi pek çok faktörden etkilenebilir. Pratikte bu süre 1 ile 3 arasında değişebilir. Bu süreçten sonra protez aşamasına geçilir. Eğer kemik yapısı uygunsa ve implant belirli sıkılıkta yerleştirilebiliyorsa, osteoentegrasyon süreci beklenmeden de protez aşamasına geçilebilmektedir.

Bazı özel durumlarda, implantın yerleştirildiği gün bile hastanın geçici protezleri takılabilmektedir. Aşağıdaki fotoğrafta, “all on four” tekniği uygulanan bir hastada, cerrahi işlem öncesi hazırlanan hareketli tam protez, implantlar yerleştirildiği gün hastaya takılmıştır.

İmplant cerrahisi ile birlikte yapılması gerekebilecek diğer cerrahi işlemler nelerdir?

  1. Üst çenede maksiller sinüsün sarkık olması nedeniyle implant yerleştirilmesi için yeterli yükseklikte kemik bulunmadığı durumda, sinüs tabanının yükseltilmesi (Sinüs lifting) işlemi gerekecektir. Bu işlem başarı şansı yüksek ve rutin uygulanan bir işlemdir. Genellikle kemik grefti [sentetik veya insan (kişinin kendi kemik dokusu, başka insanlardan elde edilen işlenmiş kemik dokusu veya sığır gibi diğer hayvanlardan elde edilen işlenmiş kemik dokusu)] kullanılmaktadır.
  2. İmplant yerleştirilecek bölgede yeterli genişlikte ve yükseklikte kemik bulunmuyorsa, yine kemik greftleri ile kemik miktarının artırılması gerekecektir. Kemik grefti ile birlikte membran (kendiliğinden eriyen veya erimediği için alınması gereken ve greftin üzerini örtmek için kullanılan örtüler) kullanılması gerekebilir. Bu durum tedavi maliyetinin artmasına ve iyileşme sürecinin uzamasına neden olabilir.
  3. Kemik yüksekliğini veya genişliğini artırmak için kemiğin dereceli olarak uzatılması (distraksiyon osteogenezisi) işlemi yapılabilir. Bu işlemin maliyeti yüksektir ve iyileşme süreci uzar.

İmplant fiyatları ne kadardır?

İmplant fiyatları, uygulayan hekimin deneyimi, uygulanan yöntemler ve kullanılan ürünün özellik/kalitesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) 2023 ücret tarifesinde malzeme bedeli hariç implant bedelini 7125 TL olarak belirlenmiştir. TDB bu listeyi asgari maliyetleri hesaplayarak belirlemektedir.

Diş implantlarının tasarlanması, araştırma/geliştirme süreçleri ile özelliklerinin iyileştirilmesi, üretimi ve pazarlanması, malzeme maliyetlerini belirleyen faktörlerdir. Piyasada yerli ve yabancı yüzlerce implant firması bulunmaktadır. İmplant başarısında malzeme kalitesi ne kadar önemli ise hastaya uygulama aşaması da en az o kadar önemlidir. Doğru ürün, doğru planlama, doğru uygulama, iyi bir ağız bakımı ve düzenli kontroller ile ömür boyu kullanılabilecek implantlara sahip olmak hedeflenmektedir. Kullanılan markaya göre değişmekle birlikte çok sayıda firma başarısız olan implantının yerine ömür boyu ücretsiz ürün garantisi vermektedir. Polikliniğimizin kalite politikası gereği olarak da böyle bir durumla karşılaşılırsa implant ameliyatı da ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Dijital implant planlamasının avantajları nelerdir?

İmplant PlanlamaDiş implantı uygulamaları ve tüm cerrahi işlemlerin en önemli aşaması planlamadır. İmplanta gelen kuvvetlerin doğru karşılanabilmesi ve kemiğe uygun şekilde iletilebilmesi için implantın doğru pozisyona, doğru açıda, doğru kalınlıkta yerleştirilmesi gereklidir.

Planlamada kullanılan panoramik radyografiler kemiğin sadece yüksekliği ve dişler arasındaki mesafe hakkında fikir vermektedir. Kemik kalınlığı hakkında bilgi sağlamamaktadır. Doğru ölçüm yapabilmek için de ek işlemlere ihtiyaç duyulur. Çevre anatomik yapılara (maksiller sinüs, komşu diş kökleri, damar/sinir yapıları gibi) zarar verilmemesi için doğru ölçüm yapılması kritik öneme sahiptir. Özellikle alt çenede yapılan implant ameliyatlarında çene içinden geçen ve dudağın duyusunu sağlayan sinirlere (nervus alveolaris inferior ve nervus mentalis) zarar vermemek için azami özen gösterilmektedir.

Artık polikliniklerde bile bulunabilen her iki çene ve çevre kemik yapının 3 boyutlu görüntüsünü verebilen konik ışınlı tomografi cihazlarıyla, hastanelerde kullanılan spiral tomografi cihazlarından çok daha düşük radyasyonla görüntüleme yapılabilmektedir. Bu yöntemde saçılan ışınlardan korunmak için tiroid koruyucu ve kurşun yelek de kullanılmaktadır. Bu görüntüler üzerinde kullanılacak marka implantın görüntüleri yerleştirilebilmekte, implant boyu, çapı ile yerleştirilecek bölge ve implant açısı 3 boyutlu olarak tespit edilebilmektedir. Kemik genişliği ve yüksekliğinde yetersizlik bulunduğu durumlarda yapılacak olan kemik artırma (ogmentasyon) yöntemleri ameliyat öncesi planlanabilmektedir. Dijital olarak yapılan bu planlamaya göre gerektiğinde hastaya özel ameliyat kılavuzları üretilebilmektedir. Bu sayede tam olarak planlanan konumlara, planlanan açı ile implant yerleştirilebilmekte ve ameliyat süresi kısaltılabilmektedir. Özellikle yetersiz kemik hacmi bulunan hastalarda bu yöntem çok yararlı olmaktadır.

İmplant markası mı üretildiği ülke mi önemlidir?

Piyasada çok sayıda implant markası bulunmaktadır. İmplantların tasarım özellikleri markalara göre değişmektedir. Örneğin platform switching özelliği bulunan implantların boyun kısmında daha az kemik kaybı olduğu yakın zamanda yayınlanan bir sistemik derleme ve meta analizde gösterilmiştir.  İmplantın üretim kalitesi çok önemlidir. Yine çok önemli olan bir husus da implantın üretici firmasının uzun yıllar sonra bile destek sağlayabilmesidir. Örneğin implantın içinde vida kırığı meydana geldiğinde yedeği bulunabilmelidir.

Bir implantın kalitesinin, yani üretilmiş olan her üründe aynı şartların sağladığının garantisi markasıdır. Son günlerde marka belirtmek yerine, kalite algısı yüksek bazı ülkelerin isimleri verilerek implant uygulamaları yapıldı görülmektedir. Üreticiler, çok sayıda olan üretim aşamalarının bir kısmını başka ülkede yaptırabilmektedir. Örneğin bir implantın tüm üretim aşamaları bir ülkede yaptırılıp, sadece sterilizasyon ve paketlemesini başka bir ülkede yaptırılabilir. Böyle bir durumda ürün, ikinci ülkenin ürünü gibi pazarlanabilmektedir. Ülke bazlı yapılan kalite değerlendirmeleri bazen gerçeklerden çok uzak olmaktadır. O nedenle bu tür değerlendirmelerin marka üzerinden yapılması çok daha doğrudur.

İmplant mı doğal diş mi?

Diş implantı, diş eksiklikleri nedeniyle kaybedilen çiğneme, konuşma ve estetik fonksiyonların yerine konmasında kendini ispatlamış çok iyi bir yöntemdir. İmplantın doğal dişlere göre avantajlı ve dezavantajlı tarafları vardır. Örneğin doğal dişimiz çürüyebilirken, implantta böyle bir durum olmaz. Ancak doğal dişimizin çevresindeki dişeti iltihaplandığında tedavisi çok daha kolay olurken, aynı şey implant için söylenemez. Çünkü, implantın kemik içinde kalan yüzeyi, temas alanını artırmak ve kemik hücrelerinin daha kolay tutunmasını sağlamak için mikro, hatta nano düzeyde pürüzlendirilmiştir. Periimplantitis denilen implant çevresi dokuların iltihabında kemik erimesi olur ve bu pürüzlü yüzeylere bakteriler yerleşir. Pürüzlü yapı bölgenin temizlenmesini, dolayısıyla periimplantitis tedavisini güçleştirir. Diğer bir fark ise doğal dişlerin kökleri çevresinde bulunan periodontal ligamentler sayesinde dişe gelen kuvvetler algılanabilirken, implantta böyle bir doku ve his bulunmamasıdır. Özellikle tüm dişlerin kaybedildiği durumda bu his tamamen ortadan kalkar. Periodontal ligament doğal dişin çene kemiği içinde fizyolojik düzeyde hareketine izin verirken, implant çene kemiği ile osseoentegre olduğundan implant yüzeyi ile kemik doğrudan temastadır ve hareketsiz bir bağlantı oluşur. Bu da ileride ortodontik tedavi gerektiğinde, implantın diş gibi hareket etmesini bekleyemeyeceğimiz anlamına gelir. Doğal dişin çekiminden önce yapılabilecek dolgu, kanal tedavisi ve periodontal tedavi gibi alternatif tedavilerin çoğu diş implantına göre çok daha ucuz ve konservatif seçeneklerdir. Deneyimli ellerde, uygun ekipmanla ve doğru planlama ile yapılan tüm tedavi işlemleri yüksek başarı oranına sahiptir. Mümkünse öncelik doğal dişin korunması yönünde olmalıdır. Doğal diş bir şekilde kaybedilmişse, diş implantı çok iyi bir alternatiftir.

İmplant uygulamasının avantajları nelerdir?

  1. İmplantın, doğal dişlerde olduğu gibi çürüme şansı yoktur.
  2. Geleneksel köprü protez yapılırken, dayanak dişlerin kesilerek kaplanması gerekir. İmplant uygulamasında buna gerek yoktur.
  3. Köprünün üyelerinin araları birleşik olduğu için altının temizlenmesi güçtür. İmplant destekli kaplamalar birbirinden ayrı yapılabilir ve bu durumda normal diş ipi kullanılarak arayüz temizliği kolaylıkla yapılabilir.
  4. Özellikle alt çenede tam protezlerin (damak olarak bilinen) tutuculuğu zayıftır. Konuşma ve yemek yeme sırasında yerinden çıkabilir. İki adet implant uygulaması bile tam protezlerin daha konforlu kullanımını sağlayabilir.
  5. İmplant uygulaması ile tüm dişler eksik bile olsa, sabit protez yapmak mümkün olabilir.
  6. Geleneksel hareketli protez ve sabit köprü protezlerin, dayanakları olan komşu dişlerin ömrünü kısalttığı çalışmalarla gösterilmiştir. İmplant uygulaması ile bunun önüne geçilebilir.
  7. Geleneksel hareketli protezler kemik kaybının artmasına katkıda bulunabilirler. İmplant uygulamaları proteze dayanak olarak görev yapmasının yanında kemikteki erimeyi de azaltabilir.
  8. İmplant uygulamaları ile geleneksel protezlere nazaran daha estetik, fonksiyonel ve konforlu protezlerin yapılması mümkün olabilir.

Diş implantı uygulamasının riskleri var mıdır?

Diş implantı uygulamaları genellikle güvenlidir. Bununla birlikte bazı problemlerle de karşılaşılabilir.

  1. İmplant ve kemik bağlanmasının (osseontegrasyon) sağlanamaması. Eğer böyle bir durum meydana gelirse işlemin tekrarlanması gerekir.
  2. Komşu dişler, sinirler ve kan damarlarında yaralanma.
  3. Sinüs komplikasyonları.

Bu risklerin birçoğu normal diş çekimlerinde bile görülebilecek risklerdir. Deneyimli ellerde meydana gelme ihtimalleri çok düşüktür.

Ameliyatsız implant yapılabilir mi?

Ameliyatsız implant tanımlaması aslında tam olarak doğru değildir. Burada bahsedilen kemiğin üzerini örten mukozayı geniş şekilde kaldırmadan (flep kaldırmadan) sadece bir delik açarak implantın yerleştirilmesidir. İmplant yerleştirilmesi için mutlaka kemik içinde implanta uygun yuvanın hazırlanması gereklidir. Bu durumda, implantın çevresini sarmasını arzu ettiğimiz ve uzun ömürlü olması için kıymetli ve gerekli olan yapışık dişeti miktarı azalmaktadır. Özellikle yapışık dişeti miktarı çok az olan kişilerde bu yöntemin kullanılması uygun olmamaktadır. Flep kaldırılmadığı için kemiğin şekli gözlenememekte ve implantın kemik içinde kalan uç kısmı bazen kemiğin dışına bile çıkabilmektedir. Yeterli yapışık dişeti varlığında, iyi bir planlama ile gerektiğinde cerrahi kılavuz kullanılarak ve uygun teknikle yapılan flepsiz cerrahiler, cerrahi sonrası şişlik vb rahatsızlıkları azaltabilir. Sonuç olarak hastaya özgü şartlar değerlendirilerek karar verilebilecek bir yöntemdir. Her hastada kullanımı uygun değildir ve geleneksel yönteme üstün olduğu ile ilgili bilimsel kanıtlar sınırlı ve zayıftır.

Lazerle kansız implant yerleştirildiği doğru mudur?

Lazerle dişetinin açılması ve kemik yuvasının hazırlanması mümkündür. Kemik yuvası hazırlamak çok pratik olmadığı gibi, implantın şekline uygun olması da çok zordur. Pratikte lazerle implant yapılması sadece dişetinin lazerle açılmasını ifade etmektedir. Lazer kullanılmasının en büyük avantajı kanamanın çok az olması veya olmamasıdır. Bunun dışında pratikte çok büyük bir artısı bulunmamaktadır.

Periimplantitis (İmplant çevresi diş eti iltihabı)

Periimplantitis, protez yapılmış olan osseoentegre (kemik ile tam bir birleşme sağlamış) bir implantın çevresindeki dokuları etkileyen iltihabi bir süreçtir ve kemik yıkımına sebep olur. Güncel yayınlarda, implant yapılan kişilerin yaklaşık yarısında, tüm implantların da yaklaşık dörtte birinde periimplantitis görüldüğü belirtilmektedir.

Periimplantitis riskini artırdığı kanıtlanmış olan faktörler

  1. Kötü Ağız Hijyeni (Fırçalamaya ek olarak diş ipi vb arayüz temizliği de mutlaka yapılmalıdır),
  2. Hastada periodontitis (diş çevresinde kemik kaybına neden olan iltihap) öyküsü,
  3. Şeker hastalığı,
  4. Sigara kullanımı.

Yukarıdakilere ek olarak alkol tüketimi ve implant yüzey özelliğinin de riski artıran faktörler arasında olabileceği düşünülmektedir. Periimplantitis, tedavi edilmediği takdirde implantın kaybına ve implant bölgesindeki kemikte defekt oluşmasına neden olur. İyi bir ağız bakımı ve düzenli kontroller ihmal edilmemelidir.

Periimplantitis tedavisinde lazer ile umut verici sonuçlar alınmaktadır. Bazı bilimsel çalışmalarda flep kaldırmaya bile gerek kalmadan sadece lazer uygulamaları periimplantitisin iyileşebildiği ve yeni kemik oluşumu sağlanabildiği gösterilmiştir.

Diş implantının ömrü ne kadardır? Başlıklı yazıya ulaşmak için tıklayınız. 

Soru sormak veya randevu almak için lütfen tıklayınız.

 

4 thoughts on “Diş İmplantı Hakkında Merak Edilenler

  1. Babamın ağzına 5 adet implant yapılacaktı , yaptırmadı , beş implant alt ve üst olmak üzere maliyeti nedir taksit yapılırmı ?

    1. Merhaba, bu tür bilgilerin internet ortamında yanıtlanması mevzuat açısından sorun yaratmaktadır. iletişim bilgilerinizi, 312 433 33 21 veya 0535 047 23 44 whatsapp hattımıza ya da bilgi@akadentia.com adresimize iletebilirseniz daha detaylı bilgi vermemiz mümkün olacaktır. Görüşmek dileğiyle, sağlıklı günler dileriz.

    1. Merhaba, çene kemiğinde defekt olan durumlarda kemik greftleri yeni kemik oluşturma ameliyatları ve çenelerin pozisyonlarının düzeltildiği ortognatik cerrahi ameliyatları yapılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir