Ağız ve Diş Sağlığı

Cerrahi maske nedir?

Cerrahi maske, hekimlerin hastalarını tedavi ederken kullandıkları maskeler olduğu için bu isimle anılan maskelerdir. Temel amacı hekimin ağzından ve burnundan saçılabilecek damlacık ve aerosolü tutarak hastalara başka bir hastalık bulaşmasını önlemektir.

Cerrahi maske olarak satılan her maskenin koruyuculuk düzeyi aynı değildir. Bu maskeleri filtrasyon kapasitelerine göre sınıflandırmak için ASTM F2100 ve EN 14683 gibi standartlar belirlenmiştir. Buna göre Tip I bakterilerin en az %95’ini süzebilen maskeler, Tip II bakterilerin en az %98’ini süzen maskeler olarak sınıflandırılmaktadır. Tip IIR ise %98 filtrasyona ek olarak sıvı sıçramalarına direçlidir.

Ülkemizde üretilen maskeler genellikle 2 katlı, 3 katlı veya 4 katlı gibi tanımlamalarla satılmaktadır.  Ancak bu katmanların kalınlığı ve özellikleri ile ilgili hiçbir bilgi verilmediği ve test sonuçları paylaşılmadığı için koruyuculuk oranları büyük bir soru işareti olarak kalmaktadır. Hatta, kenarlarından hava alan karton kutularda satılan “cerrahi” maskelerin “steril” olduğu dahi iddia edilebilmektedir. Hava ile temas eden herhangi bir ürünün “steril” olması veya kalması mümkün değildir. Zira bu tür maskelerin steril olması gerekmemektedir.

Aşağıda EN 14683 standardına göre en Tip IIR standardında ve %99’un üzerinde bakteri filtrasyonu özelliği bulunan bir maskenin katmanları gözükmektedir.

Ağız ve Diş Sağlığı
Maskenin dış yüzü. Tip IIR maskede sıvı sıçramasına dirençlidir.
Ağız ve Diş Sağlığı
Maskenin katmanları. Orta katman asıl filtre eden katmandır.
Ağız ve Diş Sağlığı
Filtre arkasını göstermeyecek kadar yoğun bir yapıya sahiptir.
Ağız ve Diş Sağlığı
Soldan sağa, iç, orta ve dış katmanlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir