Küresel COVID-19 salgını döneminde yapılacak olan acil diş tedavilerinde genel olarak alınması önerilen ve polikliniğimizde uygulanan tedbirlerin bir kısmı aşağıda sıralanmıştır. Bu tedbirler belirlenirken Sağlık Bakanlığının rehberleri ve Uluslararası otoritelerin (CDC, ADA vb) önerileri dikkate alınmıştır.

  1. Telefonda randevu verirken tüm hastalarımıza aşağıdaki soruları soruyoruz.
    • Son 2 hafta içinde
      • ateş (37,3 °C’nin üzerinde),
      • öksürük,
      • solunum güçlüğü, boğaz ağrısı, baş ağrısı, bas ağrıları, tat ve koku alma kaybı veya ishal oldu mu veya bu belirtilere sahip birisi ile yakın temasınız oldu mu?
    • Son 2 hafta içinde yurt dışında bulundunuz mu veya ev halkından birisi yurt dışından geldi mi?
    • Son 2 hafta içinde yakınlarınızdan herhangi birisi solunum yolu hastalığı nedeni ile hastaneye yattı mı?
    • Son 2 hafta içinde Koronavirüs testi pozitif çıkan birisi ile yakın temasınız oldu mu?
    • Son bir ay içerisinde Covid-19 hastalığı geçirdiniz mi?
  2. Bu sorulardan herhangi birisine evet yanıtı alınması durumunda randevu verilmez ve hastamız ilgili sağlık merkezine yönlendirilir.
  3. COVID-19 geçiren hastalarımız taburcu olduktan ve swab testleri negatif olduktan 1 ay sonra diş tedavisi için randevu verilmektedir.
  4. Tüm hasta ve çalışanlarımız polikliniğe girdiğinde ateşleri ölçülmekte, el antiseptiği kullandırılmakta ve cerrahi maske takmaları sağlanmaktadır.
  5. Sosyal mesafenin korunması için çok sayıda bilgilendirme yazısı asılmıştır.
  6. Zorunlu olmadıkça (çocuk hastalarımız gibi) refakatçi alınmamaktadır.
  7. Aynı saate iki randevu verilmemektedir ve randevuların arasında 30 dakika ara bırakılmaktadır.
  8. Tüm tedbirlere rağmen bekleme salonunda hastalarımız bulunuyorsa, aralarında 2 metre mesafe bırakılmaktadır.
  9. Sizlerin sağlığı için bekleme salonundaki tüm dergi, kitap, gazete ve oyuncaklar kaldırılmıştır.
  10. Dış kapı zili, kapı kolları, elektrik düğmeleri, tezgahlar, musluklar, çocuk oyun masası, kahve makinası gibi el değen yüzeyler sık sık dezenfekte edilmektedir.
  11. Tüm kargo ve diğer paketler kapıda özel bir alana alınmakta, yüzeyleri dezenfektanla silinip, gerektiğinde UV sterilizasyondan geçirildikten sonra güvenli kabul edilmektedir.
  12. Hastalarımız, tedavi odasına girdikten sonra maskesini çıkartması, odayı terk etmeden de takması yönünde bilgilendirmektedir.
  13. Tedavi öncesi tüm hastalarımıza %1,5 oksijenli su ile gargara yaptırılmaktadır.
  14. Daha önce de olduğu gibi tedavide kullanılan tüm başlıklar her hastadan sonra steril edilmektedir.
  15. Polikliniğin tesisat suyu ve kliniklerdeki tüm iklimlendirme sistemi UVC lamba ile sürekli steril edilmektedir.
  16. Tedavi odaları sürekli havalandırılmakta ve her hastadan sonra, tedavi ünitesi ve zemin dezenfekte edilmektedir.
  17. Dış hava sıcaklığının çok yüksek ve düşük olduğu durumlarda tedavi odasının sürekli havalandırma mümkün olmadığında, her hastadan sonra en az 20 dakika havalandırma sağlanmaktadır. Havalandırma sonrası tedavi ünitesi ve zemin dezenfekte edilmektedir.
  18. Tedavi odaları geceleri UVC lamba ile steril edilmektedir.
  19. Her akşam tüm poliklinikte hipokloröz asitle ile sisleme işlemi yapılmaktadır.
  20. Sıvı saçılması olmayan işlemlerde diş hekiminiz ve yardımcıları (ameliyat önlüğü, bone, FFP2 veya N95 maske, gözlük ve/veya yüz siperi kullanmaktadır.
  21. Sıvı saçılmasına (aerosol) sebep olacak işlemlerde ise iki pencere açılarak havalandırma sağlanmakta, yüksek güçlü tükürük emici ile sıvı saçılması en aza indirilmektedir. Ek olarak %99 filtrasyon özelliği olan FFP3 maske kullanılmaktadır.
  22. Bu tür işlemler, günün son saatine alınmakta ve tüm gece ortamın havalanması sağlanmaktadır.
  23. Diş hekiminiz, an az %72 alkol içeren el antiseptiği veya 2 dakika sıvı sabunla el yıkayarak her hastadan önce ve sonra el hijyeni sağlanmaktadır
  24. Daha önce de olduğu gibi saçılan sıvılardan veya diğer yaralanma risklerinden korumak için tüm hastalarımıza koruyucu gözlük takılmaktadır.
  25. Ağız içi röntgen yerine, daha hijyenik olduğu için panoramik röntgen çekilmektedir. Bunu yaparken de ağza giren çubuk yerine tomografide kullandığımız ve çeneyi dıştan tutan bir aparat kullanarak tükürük temasının tamamen ortadan kalkması sağlanmaktadır.
  26. Kullanılan bilgisayarların klavye ve fareleri, cep telefonları ve sabit telefonlar dezenfekte edilmektedir.
  27. Personelimize tedbirler ve güncellemelerle ile ilgili sürekli eğitim verilmektedir. Tüm ekibin katıldığı eğitimler telekonferans yöntemiyle yapılmaktadır.

Güncel gelişmelere göre bu uygulamalar sürekli gözden geçirilmekte ve gerektiğinde değişiklik ve eklemeler yapılmaktadır. Bu tedbirler en başta hastalarımızın ve kendilerine hizmet sunan ekibimizin sağlığı için alınması gereken tedbirlerdir. Anlayışla karşılanacağını umarak, herkese sağlıklı günler dileriz.

Hastalarımız nelere dikkat etmeli

  1. Öncelikle tüm hastalarımıza evden çıktığında Tip I cerrahi maske kullanmasını öneriyoruz. Tip II veya Tip IIR cerrahi maskeler ile FFP2/N95 veya FFP3 solunum maskeleri toplumsal ortamlarda gereksizdir ve kullanımını önermiyoruz. Bu tür maskelerin gereksiz yere yaygın kullanımı virüs bulaşma riski yüksek olan sağlık çalışanlarının maskelere ulaşımını da zorlaştırmaktadır.
  2. Ventilli maske (üzerinde plastik çıkıntı olan maskeler) kullanılmasını önermiyoruz. Ventil nefes verildiğinde havanın süzülmeden kolay bir şekilde dışarı atılması için kullanılır. Toplumda maske kullanılmasının temel amacı kişinin hastalığı karşı tarafa bulaştırmasını önlemektir. Bu tür maskeler bu fonksiyonu görmez, tek yönlü koruma sağlar. Bu tür maske kullanıldığı zaman üzerine mutlaka cerrahi maske takılmasını öneriyoruz.
  3. Maske takarken ağız ve burnu sarması çok önemlidir. Cerrahi maskenin burun bölgesinde bir tel bulunur. Bu tel maskenin burun çevresine tam olarak oturması için parmaklarımızla şekillendirilmelidir. Ağız ve burun tam olarak kapatılmadığı sürece maskenin koruyuculuğu yoktur veya çok azalmıştır.
  4.  Maskelerin yüzeyinde boyama veya süslemeler yapılması koruyuculuğunu azaltabilir. Bu nedenle önerilmemektedir.
  5. Diş hekimine giderken tıbbi bir gereklilik olmadığı sürece yalnız gidilmelidir. Kliniklerde refakatçi alınması bulaşma riskini artırır.
  6. Diş hekimine giderken zorunlu olmayan kişisel eşyaların getirilmemesi uygun olacaktır.