Ağız ve Diş Sağlığı

Dijital Diş Hekimliği

Diş hekimliğinin her alanında dijital ekipmanların etkinliği ve önemi her geçen gün artmaktadır. Bu ekipmanlar geleneksel diş tedavilerine modern alternatifler ortaya çıkarmaktadırlar.
Diş hekimliğinde dijital teknolojiler arasında; dijital radyografi, CAD/CAM restorasyonlar, dijital olarak üretilen cerrahi rehberler, implant planlaması için dijital görüntüleme, dijital ölçü sayılabilir.
Dijital yöntemlerle hasta ve hekimler arasındaki konsültasyonlar da hiç olmadığı kadar hızlı ve detaylı şekilde gerçekleşebilmektedir. Ayrıca, daha hassas restorasyonlar ve gelişmiş teşhis yöntemleri ile tedavi kalitesinde artış sağlanmaktadır.

Ofis içinde kullanılan dijital teknolojiler

Diş hekimleri tarafından kullanılan dijital teknolojilerin bazı örnekleri aşağıda verilmiştir.

CAD/CAM:

CAD/CAM (Bilgisayar yardımlı tasarım, bilgisayar yardımlı üretim) bilgisayarlı kazıma sistemleri ile kron, inley ve onley olarak isimlendirilen ve geleneksel diş kaplaması ve dolgularının yerine geçen restorasyonların üretilebilmesini mümkün kılmaktadır. Geleneksel yöntemde yaklaşık bir hafta süren sabit protezlerin üretimi aynı gün içinde diş hekiminiz tarafından hasta başında gerçekleştirilebilmektedir. Kompleks protezler için dijital ölçü alınarak laboratuvarda da üretim gerçekleştirilebilmektedir.

Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT veya CBCT):

Bu tür bilgisayarlı tomografiler hastanın ağız, çene ve yüz bölgesinin hızlı 3 boyutlu görüntüsünü sağlamaktadır. Bu görüntüler ağız, diş ve cerrahı veya diğer eğitimli diş hekimleri tarafından implant planlamasında veya cerrahi rehber yapımında kullanılabileceği gibi, patolojilerin teşhisinde de kullanılmaktadır. Bu tür cerrahi öncesi görüntüleme teknikleri ile implant uygulamaları daha kolay, güvenli ve öngörülebilir olmakta ve tedavi başarısını olumlu yönde etkilemektedir.

Dijital radyografiler:

Dijital radyografiler, sensörler aracılığıyla diş ve kemik görüntülerini bilgisayar ekranı üzerinde görüntülemeyi mümkün kılmıştır. Bu tekniğin en önemli avantajı geleneksel radyografilerde kullanılan radyasyon dozunun önemli ölçüde azalmasıdır. Kullanım kolaylığına ek olarak röntgen görüntüsü büyütülerek daha detaylı incelenmesi mümkün hale gelmektedir.

Lazerler:

Sert doku ve dişeti veya her ikisi üzerinde etkili olan lazerler bulunmaktadır. Diş hekimi veya uzmanlar tarafından kullanılan bu cihazlar, dişeti şekillendirmede ve periodontal tedavilerde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Lazer, implant çevresinde kemik kaybı bulunan dişeti iltihabında (periimplantitis), kanal tedavileri sırasında da başarıyla kullanılmaktadır.

Ağız içi tarayıcılar:

Optik tarayıcılar dişlerin 3 boyutlu dijital görüntüsünü (dijital ölçü) elde etmek için kullanılmaktadır. Bu yöntemde geleneksel yöntemde kullanılan büyük kaşıklar ve ölçü maddesi kullanılmadığından, öğürme refleksi de tetiklenmemektedir. Renkli tarayıcılar ile diş rengi de değerlendirilebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir